Saimaan Mehustamo Oy

Mehustuspalvelua marjoista ja hedelmistä

Saimaan Mehustamo Oy | Puumala

Omenoiden puristus mehuksi

Puutarhojen marjat ja hedelmät vaivattomasti mehuiksi! Asiakkaan  omenasadosta teemme 100 % täysmehua, ei lisäaineita eikä lisättyä sokeria, vain hedelmien omat sokerit ja vitamiinit. 


Omenoissa on luontaisesti paljon sokereita, jolloin täysmehusta tulee makeaa. Makeus ja happamuus vaihtelee omenalajikkeiden ja omenoiden kypsyyden mukaan. Jos vain on mahdollista, kannattaa mehustaa yhdessä useita eri lajikkeita. Kirpeämmät ja miedommat omenat sopivat hyvin yhteen täydentämään toistensa makuja.


Hedelmien  on hyvä olla poimittu vähän puolikypsinä -  silloin niistä saadaan enemmän mehua. Mehua saadaan hedelmäkiloa kohti  yleensä 0,5 – 0,7 litraa. Omenat kannattaa kerätä ilmaviin koreihin mieluummin kuin muovipusseihin. Omenat tulee tuoda pestyinä ja kokonaisina, karoja tai kolhukohtia ei poisteta. Pienet pintaviat ja kolhut eivät haittaa. Asiakkaana määrität haluamasi laatukriteerit tuotaville omenoille, mutta homeista tai muumiotautista omenaa ei mehusteta. 


Pienin mahdollinen omenoiden mehustuserä on 30 kg (10 litran ämpärillinen painaa n. 5 kiloa). Omenat murskataan hedelmämurskaimessa, massasta puristetaan vedenpaineella toimivalla puristimella mehu ja mehu pääsääntöisesti pastöroidaan ennen pakkaamista. Pastöroimaton mehu säilyy viileässä vain muutamia päiviä. Mehu siivilöidään prosessin aikana, jolloin valmis mehu on sakatonta. Joskus pientä sakkaa voi kuitenkin laskeutua hanapussin loppumehuun tai pullon pohjalle.


Omenatäysmehut pakataan 3 L hanapusseihin, joissa ne säilyvät pastöroinnin ansiosta jopa seuraavaan satokauteen huoneenlämmössä. Avattuna mehu säilyy vähintäään 1-2 viikkoa, viileässä tai huoneenlämmössä. Hanapusseissa säilyvyys on pullosäilytystä parempaa, koska pussiin ei pääse pilaantumista edistävää ilmaa mehua otettaessa.


Voimme pakata myös asiakkaan omiin astioihin. Mehustamolla emme pese ja desinfioi asiakkaan astioita. Säilyvyys on tällöin asiakkaan omalla vastuulla.


Mehustusta varten tulee varata aika. Sen voi tehdä soittamalla tai lähettämällä viestiä tekstiviestinä tai sähköpostitse. Huom. Joissain tilanteissa emme pysty vastaamaan puhelimeen, kuten jos mehustus on juuri käynnissä. Voitte myös jättää yhteydenottopyynnön tai viestin. Mehut valmistetaan eräkoosta ja jonosta riippuen n. 2 – 4 päivässä niiden tuontijärjestyksessä.  Ilmoitamme tekstiviestillä, kun valmiit mehut ovat noudettavissa.


Tuotaessa omena-astiat, asiakas täyttää mehustamolta saatavan lomakkeen: päivämäärä, asiakkaan nimi ja puhelinnumero sekä montako astiaa on toimitettu mehustukseen. 

Marjojen puristus mehuksi

Mehujen saanto marjoista vaihtelee n. 50 ja 70 % välillä. Mehustettavat marjat ovat mieluummin jäädytettyjä, jolloin mehua niistä saadaan enemmän. Minimierät mehustuksille ovat n 30 kg, 10 litran ämpärillinen painaa noin 5 kg. Marjojen mehustusta teemme ympärivuotisesti.


Marjat voivat olla vähän roskaisia tai puhdistettuja. Homeisia tai muuten tautisia marjoja ei mehusteta. Marjoja ei tule pestä etukäteen, koska niihin jäävä kosteus saattaa käynnistää homehtumisen. Marjat kannattaa laittaa pakkaseen mahdollisimman pian keräämisen jälkeen tai toimittaa tuoreeltaan mehustettavaksi. Huoneenlämmössä ja jääkaappilämmössäkin marjojen entsyymitoiminta jatkuu ja näin ollen pilaantuminen käynnistyy nopeasti.


Marjat voidaan toimittaa ämpäreissä tai muissa kosteutta pitävissä puhtaissa astioissa (ettei marjojen sulaessa mehua pääse valumaan astian läpi). Varaathan ajan marjojen mehustukseen etukäteen, jotta marjat eivät joudu odottamaan mehustusta liian pitkään. Marjojen mehustusajan voi pyytää soittamalla tai lähettämällä tekstiviestiä tai sähköpostia; olemme yhteydessä teihin päin mahdollisimman pian.


Marjojen rakenne murskataan ja ne esilämmitetään vesivaipallisessa padassa. Mehuksi puristamisen jälkeen mehu siivilöidään toisen kerran ja lämmitetään pastörointilämpötilaan sekä pullotetaan tai pussitetaan. Mehuun saattaa jäädä pientä sakkaa, joka laskeutuu mehupullon tai -pussin pohjalle.


Marjoissa on aina myös luontaisia niiden omia sokereita eri lajeista ja niiden lajikkeista riippuen. Täysmehua voidaan tehdä täysin ilman sokerilisäystä tai lisäämällä sokeria marjojen omaa makeutta korostamaan. Usein max 10 % sokerilisäys riittää taittamaan marjojen omaa happamuutta.


Marjamehut pakataan joko lasipulloihin tai hanapusseihin. Pullot ovat desinfioidut ennen mehun täyttöä. Voimme pakata mehut myös asiakkaan omiin astioihin, silloin vastuu mehujen säilyvyydestä on asiakkaalla. Asiakkaan astioita mehustamolla ei ole mahdollisuutta pestä. Valmiille mehupulloille ja -pusseille on hyvä olla noudettaessa jotkin laatikot.


Valmis mehu säilyy avaamattomana useita kuukausia viileässä tai huoneenlämmössä, mielellään valolta suojattuna.  Avattu marjamehupullo kannattaa säilyttää jääkaapissa ja käyttää n. viikon kuluessa.

Ota yhteyttä
Share by: